Bloot in de tuin tijdens de Wereld Naakt Tuinierendag

2.2777777777778 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Tuinieren
Randy Fath via Unsplash

De eerste zaterdag in mei is traditioneel de internationale dag van het naakt tuinieren. Dit jaar (2019) is dat dus op 4 mei. En we hopen natuurlijk op prachtig tuinweer.

Hoe is de Naakt Tuinierendag ontstaan?

In 2005 werd de dag om bloot de tuin in te gaan voor het eerst georganiseerd door de Amerikaanse nudistenorganisatie Body Freedom Collaborative (BFC). Het initiatief werd gesponsord door de American Association for Nude Recreation (AANR die gekoppeld is aan de landelijke naturistenbeweging. Doel van de dag was om te genieten van activiteiten in de tuin, bezig zijn met wieden, planten en snoeien en die vrijheid om in en met de natuur bezig te zijn ook vrij te doen: zonder kleding. Want, zo zegt de AANR: “Naakt tuinieren is gezond. Het bloot zijn kan bijdragen aan een positief zelfbeeld.”

Andere blootactiviteiten

De nummer 1 om in je blootje te doen is zwemmen. Tot in de 19e eeuw werd dat in veel landen en culturen nog algemeen geaccepteerd. Roosevelt schrijft in zijn biografie bijvoorbeeld dat hij heel ‘gewoon’ in zijn blootje in de rivier zwom. Tot 1960 was in de Verenigde Staten zwemkleding zelfs niet toegestaan om te voorkomen dat de filtersystemen verstopt raakten en men vond dat er niks mis mee was om tussen mensen van hetzelfde geslacht bloot te zijn. Dat veranderde toen het gemengd zwemmen werd geïntroduceerd en onder invloed van religie, de verplicht werd opgelegd om badkleding aan te trekken.

Bloot zwemmen in Nederland kan tijdens de speciale zwemuurtjes in een aantal zwembaden en natuurlijk op de naaktstranden. Ook elders in Europa is bloot op daartoe aangewezen stranden toegestaan.

Hoe het ook zij, wie zin heeft om in op 4 mei ( of welke andere dag dan ook) naakt te tuinieren moet dat lekker doen. Trek alles uit en je tuinhandschoenen. Houd wel rekening met de buren: niet iedere tuin is er geschikt voor en je wilt voorkomen dat mensen aanstoot nemen aan jouw tuinierdag in Adams- of Evakostuum.

Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

‘Naturisme is geen seksuele uitspatting’

Naturisten zijn gewone mensen die zich vrij willen voelen met respect voor elkaar, de natuur en de leefomgeving en die het lichaam de natuurlijkste zaak van de wereld vinden en niet iets om je voor te schamen, schrijft Johan van Knegsel, oud-bestuurslid van naturistenvereniging Solonat, in de brief van de dag in de Volkskrant.

Lees meer

Language

nlenfrde