Twee keer Nackt in theater Frascati

1.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Nackt ©pr-frascati
Nackt ©pr-frascati

Freikörperkultur, naturisme, naakt. Drie elementen die uitgebreid aan de orde komen in Nackt van theatermaker Lizzy Timmers. De voorstelling is donderdag 25 en vrijdag 26 april te zien in theater Frascati aan Nes 63, op beide dagen vanaf 20.30 uur. 

De eerste avond is na afloop nog een gratis nagesprek met filosoof/schrijver Simon(e) van Saarloos. Die spreekt dan met Lizzy Timmers en actrice Hanneke van der Paardt over ‘naakt zijn’; via Freikörperkultur, het naturisme tot de betekenis van het naakte lichaam nu.

Volgens de initiatiefnemers worden en werden de 20ste en 21ste eeuw getekend door de strijd om het lichaam. ‘Begin 20ste eeuw was het naakte lichaam in Duitsland nog nauw verbonden met de reformbeweging. Niet lang hierna speelde het een centrale rol in het propaganderen van het Arische ideaal. De activisten van ’68 bevrijdden het lichaam op zoek naar genot en plezier: als teken van protest poseerden de leden van de beroemde Berlijnse Kommune 1 naakt op een rij. Rond dezelfde tijd ontwikkelde  in de DDR de Freikörperkultur zich tot een ware volksbeweging – het naakte lichaam moest gelijkheid scheppen. Kunstenares VALIE EXPORT stelde met haar ‘draagbare voelbioscoop’ het lichaam én het maatschappelijke perspectief daarop centraal. De Oekraïense feministische protestgroep Femen daarentegen gebruikte het naakte lichaam als wapen. En tegenwoordig zijn deepfakes in staat uit een hoeveelheid beelden elk denkbaar naakt lichaam te creëren.’

Met Nackt probeert regisseuse Lizzy Timmers het naakte lichaam te bevrijden van al deze historische contexten. Maar kan het lichaam ooit weer los van haar maatschappelijke connotaties gezien worden? Aan de hand van uitspraken van de 68er’s en aanhangers van de Duitse FKK-beweging ontrafelt Lizzy Timmers een web van blikken en betekenissen van het naakte lichaam. De Ostthüringer Zeitung schreef over de voorstelling in het Duitse Jena: ‘Mit viel Beifall und bleibenden Eindrücken endet nach zwei Stunden schliesslich dieser mutige Theaterabend in Jena’.

Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

‘Naturisme is geen seksuele uitspatting’

Naturisten zijn gewone mensen die zich vrij willen voelen met respect voor elkaar, de natuur en de leefomgeving en die het lichaam de natuurlijkste zaak van de wereld vinden en niet iets om je voor te schamen, schrijft Johan van Knegsel, oud-bestuurslid van naturistenvereniging Solonat, in de brief van de dag in de Volkskrant.

Lees meer

Language

nlenfrde