Internatuur: specialist in blootvakanties, ook in coronatijd
Internatuur mag met dertig jaar ervaring met recht specialist worden genoemd in blootvakanties. Traditioneel trof Puur Naturisme eigenaresse Christy-Anne Kniestedt in januari dus in het Blootstraatje op de Vakantiebeurs, om te praten over trends en trips voor het komende jaar. Blootcruises waren hot, naturistische hotels in het zuiden van Europa liepen gemakkelijk vol. Van corona had misschien al wel iemand gehoord, maar dat virus stond een vakantieboeking niet in de weg.
Vier maanden later kunnen we ons die onbekommerdheid van begin dit jaar nauwelijks nog voorstellen. Na de eerste coronabesmetting in ons land, eind februari, gaat het snel. Op 6 maart moet premier Rutte het eerste overlijden in Nederland aan Covid-19 melden en komen er speciale maatregelen in brandhaardprovincie Noord-Brabant, drie dagen later is handen schudden niet meer aan de orde en een week later is sprake van een intelligente lockdown. Scholen gesloten, evenementen afgelast, horeca grotendeels dicht, thuiswerken wordt de nieuwe norm.
Annuleren, omboeken, repatriëren
De nieuwe werkelijkheid treft ook Internatuur in Westervoort. ,,Maart en april stonden vooral in het teken van het annuleren van blootvakanties, het omboeken van honderden reserveringen en repatriëren van gasten”, stelt Christy-Anne Kniestedt. ,,Vanaf begin mei was er voor het eerst een glimp licht te zien aan het eind van de tunnel.” Voor haar was Nederland en corona in eerste instantie eigenlijk een ver-van-mijn-bed-show. ,,Op 5 maart keerden mijn man Ruud en ik terug van de cruise op de Big Nude Boat in het Caribisch gebied. Op het schip was niks aan de hand. Je zag wel meer mensen ook vaker hun handen wassen en dat resulteerde, hoe gek dat ook mag klinken, in minder zieke passagiers dan voorgaande jaren. Op de luchthaven van Orlando en op Schiphol zagen we af en toe mensen met een mondmasker, met name Aziaten.”
Ze toog uitgerust en opgewekt aan het werk, maar nauwelijks een week later veranderde de situatie drastisch. ,,Vanaf het weekend dat in ons land restaurants en cafés per direct dicht moesten, ging het hard. Er kwamen direct vragen, vooral van vaste klanten: wat betekent dat voor onze blootvakantie, met het vliegtuig of per bus? En toen wist ik het al: dit gaat wat worden.” De eerstvolgende weken stonden vooral in het teken van repatriëring, zo herinnert ze zich. ,,Spanje sloot vanaf 23 maart het luchtruim, maar wij hadden nog behoorlijk veel gasten op de Canarische Eilanden. Die periode heb ik als heel stressvol ervaren, want ik snap heel goed dat mensen koste wat het kost naar Nederland willen terugkeren. Op 23 maart hadden we gelukkig iedereen terug, onder meer van Lanzarote.”
'Je wilt mensen gewoon naar huis brengen'
Maar aan de andere kant van de wereld zaten in die periode nog twee klanten muurvast. ,,Dat echtpaar maakte een trip met een camper langs naturistische accommodaties in Nieuw-Zeeland. Maar alle campings moesten dicht, ook een naturistische club sloot de deuren, dus ze konden nergens staan. Waar je dan tegenaan loopt, is dat er vanuit zo’n land geen rechtstreekse vlucht naar Nederland gaat, je moet bijvoorbeeld altijd of via Azië, de Golfstaten of Groot-Brittannië. Het werd omboeken op omboeken en toen ze eenmaal in de lucht zaten, moest hun vliegtuig naar Auckland terugkeren vanwege een technisch mankement… In dit geval hadden we hun vluchten weten te koppelen, zodat ze op de volgende vlucht werden gezet. Uiteindelijk zijn deze stoere vijftigers via Sydney en Singapore teruggekeerd. Ze hebben me uitgebreid voor alle hulp bedankt en sorry gezegd voor het feit dat ze zo vaak naar ons noodnummer hebben gebeld. Maar dat geeft niks, je wilt mensen gewoon thuis brengen. Ja, van deze repatriëring heb ik wel een slapeloze nacht gehad.”
Na de repatriëringen kwamen de annuleringen en de omboekingen. ,,Veel mensen die voor een vakantie in april of mei hadden gereserveerd, moesten we overboeken naar het najaar of naar volgend jaar. Over welke groepen reizigers? Over een breed scala, zou ik willen zeggen: kampeerders in Frankrijk, gasten voor hotel Vritomartis op Kreta, liefhebbers van Spanje en de Canarische Eilanden. Onze singlereis van 28 april naar El Portús aan de Spaanse oostkust moest worden verzet. Hopelijk kunnen we die later dit jaar nog inhalen. Je merkt ineens wat het is om helemaal afhankelijk te worden van anderen. Transavia bijvoorbeeld vliegt tot zeker 3 juni niet. En wie weet hoe de situatie dan is. Ik ben trouwens wel gelukkig met de samenwerking met Transavia. Als dochter van KLM krijgt die toch steun van de Nederlandse overheid en dus hebben de reisvouchers echt waarde. Bij Ryanair krijg je nu niemand aan de telefoon, hoor ik van klanten die daar zelf de vlucht hebben geboekt.”
'Bijna iedereen wil naar zijn of haar vakantiebestemming'
We spreken haar medio mei, als Italië weer de grenzen voor buitenlanders open, Frankrijk de heropening van cafés en restaurant aankondigt en Griekenland vijfhonderd stranden heropent. ,,De onzekerheid is desondanks enorm”, concludeert ze. ,,Maar momenteel wil bijna iedereen, zeg maar 95 procent, dit jaar of anders in 2021 naar zijn of haar geboekte vakantiebestemming. Slechts een paar mensen hebben geannuleerd en hun geld teruggekregen.”
Christy-Anne Kniestedt stelt zich daarbij soepel op. ,,Ik ben blij met de noodhulp van de overheid, want ik verwacht een omzetdaling van ten minste vijftig procent ten opzichte van 2019. In april en mei is de omzet nul en juni is eigenlijk ook al voor de helft weg. Maar ik wil graag verder, ook voor al mijn klanten, dus heb ik besloten geen wijzigingskosten in rekening te brengen. Ik zie van die 25 euro af, omdat het voor die mensen gewoon overmacht is.”
En verder is het volgens haar wachten en afwachten. ,,Wachten tot het moment dat de wereld weer opengaat. Ik hoop half juni, eind juni, maar anders het najaar of volgend jaar. Maar eerlijk, ik hoop niet dat alle reserveringen voor juli en augustus moet gaan omboeken. En hopelijk kan onze NFN-jongerenreis vanaf 25 juli naar Le Colombier in Frankrijk doorgaan!” Gelukkig werken de accommodaties volgens haar goed mee. ,,Camping Bunculuka op het Kroatische eiland Krk kiest er bijvoorbeeld voor om in het najaar dezelfde prijs voor gasten te rekenen als in het voorjaar, en dat scheelt toch een paar honderd euro. Die eigenaar denkt mee om het voor iedereen aantrekkelijk te maken.”
'We kunnen onze klanten zekerheid bieden'
Daarnaast denkt zij uiteraard na over hoe blootvakanties er na corona uit gaan zien. ,,Ik heb inmiddels een protocol ontvangen van Vera Playa Club, dat zich afficheert als safe hotel. Daar is onder meer besloten om een hotelkamer, tussen de wissel van gasten, één nacht leeg te laten staan om de ruimte volledig te desinfecteren. Het personeel draagt mondkapjes en er is gekozen voor online check-in, zodat je als gast niet hoeft te wachten bij de receptie. Buiten, bij het zwembad, staan de ligstoelen inmiddels permanent uit elkaar en binnen, in het restaurant, is meer ruimte tussen de tafels gerealiseerd en wordt gewerkt met papieren in plaats van linnen servetten. Op het gebied van entertainment is het personeel getraind op het werken met kleine groepen. De kidsclub gaat voortaan op leeftijd, dus ook in kleinere groepjes.
Concluderend stelt de eigenaresse van Internatuur over het organiseren van blootvakanties in coronatijd: ,,Ik bekijk het momenteel per maand. We zijn gelukkig aangesloten bij ANVR en SGR, waardoor we onze klanten zekerheid kunnen bieden. Het is gewoon zaak dat de wereld weer open gaat. Ik zeg wel eens: je neemt mensen hun vakantie niet af. Daarnaast, naturisme is voor velen een levensstijl die je in Nederland niet zo lekker kunt uitoefenen. Voor veel mensen hoort daar zon, zee en ruimte bij, en dat alles vinden ze vooral in het buitenland, in de landen in het zuiden van Europa. Zeker, het is in dit geval echt een voordeel om in een nichemarkt te zitten.”