Zwitsers weren blote wandelaars

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Blote wandelaar rust uit in Zwitserland
Blote wandelaar rust uit in Zwitserland
De rechter heeft ingegrepen in een populair tijdverdrijf in Zwitserland: naakt wandelen door de Alpen. Steeds meer mensen, die hun liefde voor het bergwandelen en het naturisme combineren, doen dat juist in Zwitserland. Niet iedereen is hiervan gediend, getuige de boete van omgerekend 80 euro voor een blote wandelaar in 2009. De man heeft de zaak laten voorkomen, maar is twee jaar na dato in het ongelijk gesteld.

Het incident deed zich voor in het kanton Appenzell. Daar maakte de man ongekleed een wandeling, waarbij hij echter werd gezien door een familie op een picknickplaats. Die klaagde hem aan, en met succes. Wie naakt door de Zwitserse Alpen loopt of elders in het land een blote wandeling maakt, loopt door de uitspraak dus de kans te worden beboet.

Persoonlijke vrijheid

Volgens het gerechtshof is een verbod op naakt wandelen geen echte inbreuk op de persoonlijke vrijheid. Lokale overheden krijgen van de hoogste rechter dan ook het recht om wandelende naturisten, nudisten of andere bloteriken te beboeten, waar ook in Zwitserland. Het land kent weliswaar geen wet tegen openbare naaktheid, er bestaan wel regels tegen openbaar onfatsoen, zo oordeelde de rechter.

Vooral in Appenzell 

Bloot wandelen is een steeds populairdere activiteit in de Zwitserse Alpen. Van heinde en verre komen wandelaars naar het Alpenland om naakt heerlijke wandelingen te maken. Appenzell wordt in het algemeen beschouwd als de beste locatie om dergelijke tochten te ondernemen.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde