Vier miljoen Britse naturisten

2.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Naaktstrand
Naaktstrand
De resultaten zijn ongeveer zo betrouwbaar als in de categorie ‘hoe vaak heb jij seks’, maar we willen ze je toch niet onthouden. Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland, samen het Verenigd Koninkrijk, tellen bijna vier miljoen naturisten. Die conclusie trekt naturistenorganisatie British Naturism (BN) op basis van een recente studie onder 2033 respondenten van 15 jaar en ouder. Tien jaar geleden is voor het laatst vergelijkbaar onderzoek gedaan naar het naturisme in het Verenigd Koninkrijk.


De veranderingen ten opzichte van 2001 zijn niet groot, al komen er natuurlijk wel ontwikkelingen aan het licht. PR-medewerker Andrew Welch van British Naturism licht de opmerkelijkste uitkomsten toe:

  • Van de respondenten zegt 10% wel eens naakt te hebben gezond (2001: 14%). Zo’n 22% geeft aan wel eens bloot te hebben gezwommen (2001: 24%). Tegenover deze dalingen staat een toename van het aantal mensen, dat in eigen land wel eens een clothing optional resort, naaktstrand of naturistenvereniging heeft bezocht (10% in 2011 tegen 7% in 2001). Een op de acht ondervraagden (ruim 12%) heeft echter wel eens een naaktstrand in het buitenland bezocht, met name in Frankrijk.
  • Het beeld van naturisten is in het Verenigd Koninkrijk aan het verbeteren, zo durft Welch te concluderen. Iets meer dan acht op de tien respondenten (82%) vinden naturisten ‘onschadelijk’, 5% noemt naturisten ‘verstandig’. Minder dan een op de tien (9%) vindt naturisten ‘walgelijk’; een op de honderd (1%) noemt naturisten ‘crimineel’. In 2001 was 2% bijvoorbeeld nog van oordeel dat naaktrecreanten ‘crimineel’ waren.
  • Naturisme stuit her en der nog wel op veel bezwaren. Zo zijn er veel minder mensen dan in 2011, die deze vorm van recreatie willen toestaan in de eigen achtertuin, in rustige gebieden van openbare parken of op gezette tijden in openbare zwembaden.
  • Van de ondervraagden beschouwt 6% zich als naturist of nudist. Op een bevolking van ongeveer 62 miljoen zijn er dus meer dan 3,7 miljoen naaktrecreanten in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Dat aantal is wel een behoorlijk stijging ten opzichte van tien jaar geleden: toen kwam er een percentage van 2 uit de bus.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde