Bloot als kunst in opera

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Spencer Tunik
Spencer Tunik
De Amerikaanse kunstenaar Spencer Tunick verheft bloot tot kunst. Tunick is dan ook vooral bekend door zijn projecten, waarin hij honderden naakte mensen tegelijk laat exposeren in een openbare ruimte of bij een bijzondere gelegenheid. Soms vraagt hij met zijn blote fotoshoots aandacht voor een bepaald onderwerp, zoals vorig jaar bij de Dode Zee in Israël. Dit jaar figureren de naakten als levend kunstwerk bij het project ‘De Ring’, geïnspireerd op de opvoering van De Nibelungenring in München door de Beierse Staatsopera.

Het is de eerste keer dat Spencer Tunick kiest voor een stedelijke omgeving voor een project. In ‘De Ring’ worden de deelnemers gebodypaint in rode of gouden motieven die afkomstig zijn uit de wereld ‘Der Ring des Nibelungen’, van de componist Wagner. "Dit is een prachtige gelegenheid voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst, maar te verlegen om naakt te poseren. Ik ben ervan overtuigd dat de bodypaint deelnemers zal helpen om hun schroom te overwinnen, omdat ze zo nog enigszins bedekt zijn”, aldus de New Yorkse kunstenaar.

‘De Ring’ is te zien op diverse locaties in het centrum van München (met inbegrip van Max-Joseph-Platz). De honderden deelnemers die met speciaal ontwikkelde cosmetische bodypaint beschilderd worden maken deel uit van de opvoering. Tuniek is vooral gefascineerd door München als decor. "Ik ben zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van de stad, de nauwe banden met het werk van Richard Wagner, maar ook door de donkere bladzijden in de geschiedenis van München en de bouwwerken uit het nazitijdperk. Dit maakt zeker onderdeel uit in de opstelling van de figuranten. "

De nieuwe gezamenlijke productie van Andrea Kriegenburg,  regisseur van de Staatsopera en kunstenaar Spencer Tunick gaat op 30 juni op de Götterdämmerung in première.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde