Oostende worstelt met bloot

2.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Oostende worstelt met bloot
Oostende worstelt met bloot
Mannen en vrouwen, die op zonnige dagen halfnaakt door de straten van haar stad trekken: het is wethouder Martine Lesaffre van Oostende een doorn in het oog. Ze wil volgend seizoen in de Belgische badplaats paal en perk stellen aan dit zomerse exhibitionisme. “Iedereen is welkom in Oostende, maar doe verdorie een T-shirt aan”, aldus Lesaffre.

De wethouder reageert naar eigen zeggen onder meer op recente klachten over ‘bleke, getatoeëerde, uitgezakte, ingesmeerde blinkende excuses voor mannenlichamen’. Vanaf 2013 wil ze op straat niet meer met ontblote bovenlijven of andere halfnaakte uitingen worden geconfronteerd.

'Grens overschreden'

Volgens haar is simpelweg de grens overschreden. “Zowel mannen als vrouwen vinden het vandaag gepermitteerd om halfnaakt te winkelen of op een terras te zitten. Oostende is een prachtige shoppingstad aan de kust, maar wat baat het als het straatbeeld wordt verstoord door mensen in hun blote bast?” Lesaffre stelt dat hierdoor het imago van de stad keldert. “Het is niet dat ik preuts ben, maar we zijn op het gebied van wat toelaatbaar is in onze maatschappij te ver doorgeschoten.”

Aangesproken door politie 

Ze zegt zich te herinneren als kind altijd een T-shirt te hebben moeten dragen. “Vroeger werden we daarop aangesproken door de politie, maar ik heb die regel niet meer teruggevonden. Voor een goed begrip: ik heb er niets op tegen dat mensen in zwembroek de dijk eens oversteken voor een ijsje, maar in het stadscentrum is dat toch iets anders.”

Ook in Barcelona

In enkele buitenlandse steden, zoals Barcelona, is het verboden om met ontbloot bovenlijf door de straten te lopen. Boetes van 120 euro en meer zijn geen uitzondering. Maar ook dichterbij, in het Belgische Knokke-Heist, zijn halfnaakte mannen- en vrouwenlijven aan regels onderworpen. “Het staat hier al twintig jaar in ons politiereglement”, aldus burgemeester Leopold Lippens.  “Er worden bij overtreding geen boetes voor uitgeschreven, maar een politieagent zal je er wel snel op aanspreken.”

Wat vind jij van de uitlatingen van de wethouder van Oostende? Heb jij bijvoorbeeld vergelijkbare ervaringen in binnen- of buitenland? Laat het ons weten!  

 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde