Opmars van naakte wandelaars

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Op Europese paden en lanen treffen we steeds meer wandelaars aan, die slechts gekleed zijn in een rugzak en stevige loopschoenen. Stephen Gough lijkt een trend te hebben gezet. De Brit liep enkele jaren geleden exact in dezelfde outfit bijna 1400 kilometer tussen Land’s End in het zuiden van Engeland naar John O’Groats in het uiterste noorden van Schotland.

De tocht van Stephen Gough – ook wel The Naked Rambler genoemd - verliep niet vlekkeloos. Natuurlijk niet, zouden we bijna durven zeggen. De toen 44-jarige wandelaar werd om de haverklap door de politie van de weg gehaald en verscheidene keren aangeklaagd. Het leidde er niet toe dat Gough zich vaker ging kleden; sterker nog, hij verscheen zelfs enkele keren bloot voor zijn rechters. Het opmerkelijke gedrag werd bestraft met een gevangenisstraf van drie maanden.

Hoe dan ook, zijn Britse bedevaart heeft her en der navolging gekregen. In de Zwitserse Alpen wordt dermate massaal bloot gelopen in de vrije natuur, dat de wandelaars in het kanton Appenzell Ausserrhoden hebben besloten om een kleedhok te bouwen. Op die manier voorkomen de lopers dat ze bij het uit- en aankleden worden bespied door…  natuurliefhebbers met verrekijkers. De lokale autoriteiten zijn hoogst ongelukkig met het initiatief. “Ausserrhoden mag niet uitgroeien tot het Mekka van naakte wandelaars”, vindt Christian Boetschi, de openbare aanklager in deze noordoostelijke regio van Zwitserland.

Overigens zijn de plannen voor een officiële blote wandelweg in Duitsland van de baan. Een hotelhouder in de Harz wilde hiervoor speciale borden zetten langs een bestaande route van 18 kilometer tussen Dankerode en Wippertalsperre. De aanhoudende publiciteit heeft hem doen besluiten het idee in de ijskast te zetten.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde