La Jenny, groots genieten

1.58 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Genieten op terras bij La Jenny
Genieten op terras bij La Jenny

‘Woonwijk naturist’ meldt Google Translate, als we naar de vertaling van Domaine Résidentiel Naturiste informeren. En krachtiger valt La Jenny eigenlijk ook niet te omschrijven. In het familiepark langs de Atlantische kust, ten westen van Bordeaux, is geen plek voor kampeerders. Het blote dorp is al sinds het ontstaan in 1983 vooral in trek bij naaktrecreanten, die ook in de vakantie graag vasthouden aan hun dagelijkse standaard van luxe en gemak.

Het bezoek aan de accommodatie in Le Porge betekent voor mij ook een terugkeer. Twee keer eerder ben ik er geweest, onder meer voor een gesprek met de toenmalige baas Patrice Gaigne, die ons helaas al is ontvallen. In die tijd lag het zwembadcomplex er nog open en bloot bij, zonder de omheining die nu overal in Frankrijk verplicht is. Maar verder is het een kennismaking met het verleden, en al snel stapelen de herinneringen zich op. De kinderen bij de ponyclub, de finales van het tennistoernooi, het baantjes trekken in de vroege ochtend, de fietstochten naar het strand, de borrelmomenten met oesters en witte wijn op het centrale terras, de luxe accommodatie op het duin, de geur van pijnbomen en niet te vergeten de golfbaan.

Puur Naturisme: Boogschieten op La Jenny
Puur Naturisme: Boogschieten op La Jenny
Puur Naturisme: Chalet op La Jenny
Puur Naturisme: Chalet op La Jenny
Puur Naturisme: Strandwachten op La Jenny
Puur Naturisme: Strandwachten op La Jenny

En het is er nog allemaal. Liefst 750 huizen dan wel résidences staan er op het uitgebreide domein, waar een fiets geen overbodige luxe is. Ik kies voor een eigentijdse beachcruiser; een heerlijk eigenwijs model, gelukkig met versnellingen, want op Le Jenny is weinig vlak. Het eerste doel is een ritje naar zee. Ik steek voor de zekerheid een pareo bij me, want het fietspad buiten het domein is openbaar, en daar zou je dus op ‘textielfietsers’ kunnen stuiten… De entree bij de kust is vergelijkbaar met de andere grote accommodaties in de Aquitaine: MontalivetEuronat en Arnaoutchot. Een pad door de duinen, een fietsenstalling, een onderkomen voor eerste hulp en strandwachten plus een wandelstrook naar het strand, dat ook hier wel honderden meters breed is.

WEETJE Op La Jenny is, aanvullend op de huur van een chalet, de clubkaart verplicht voor personen vanaf 3 jaar. Die geeft toegang tot onder meer tennis, boogschieten, yoga, kinderclub van 3-12 jaar, jongerenclub van 12-17 jaar, watergymnastiek, ponyclub en avondvoorstellingen. De kaart kost 2 tot 4,50 euro per persoon per dag, afhankelijk van het seizoen.
Puur naturisme: Clubkaart La Jenny
Puur naturisme: Clubkaart La Jenny


Het is nog vroeg op de dag, maar naar schatting de eerste 40 gasten hebben zich al op het strand genesteld. Dat moeten zo’n 24 Fransen zijn, aangevuld met Duitsers, Nederlanders en Belgen; als we de algemene statistiek van La Jenny over de maanden april tot en met september even op het groepje badgasten loslaten. Ruimte voor echt onderzoek is er niet, want mijn enige echte afspraak voor deze doordeweekse dag is al over 10 minuten. Ik doorkruis voor mijn gevoel het hele park van 127 hectare om op tijd op de plek te komen, die deze naturistische accommodatie onderscheidt van al die andere in de wereld: de golfbaan van 9 hectare.

Wandeling

Mijn gids is er al. Eva uit Frankrijk, 19 jaar oud, gestoken in een roze short en verder niks. Ze komt sinds haar achtste op La Jenny, en heeft hier ook het golf ontdekt. En met handicap 9 kun je stellen dat ze talent heeft. Vanaf het terras van het clubhuis besluiten we, ter kennismaking, een zomerse wandeling over de baan te maken. Eva gaat hierbij ook bloot, want dat is verplicht op de blootste baan van de wereld. We lopen langs de 6 holes: 4 van par 3 en 2 van par 4. ,,Twintig is ook mijn beste rond hier,” vertelt ze. ,,Ja, het is een lastige baan. De eerste slag moet goed zijn, anders zit je al direct in de moeilijkheden.”

Puur Naturisme: Golfen op La Jenny
Puur Naturisme: Golfen op La Jenny

We zien groepjes volwassenen spelen, inderdaad allemaal bloot. Alleen tieners mogen tijdens het spel iets blijven dragen, vertelt Eva. De sportievelingen kunnen gasten van La Jenny zijn, maar ook mensen van buiten, want zo openbaar is de baan. En wie (beter) wil leren spelen: de eigenaar/beheerder geeft een cursus van vijf dagen voor slechts 195 euro, waarbij je dagelijks twee uur stevig les krijgt.

Misverstand

De wandeling met Eva is niet alleen plezierig, maar ruimt bovenal een hardnekkig misverstand uit de weg. In mijn beleving was in 1993 op een Frans naturistenterrein een gezellig baantje aangelegd, zoiets als een leuke jeu-de-boules-baan. Maar daar is dus geen sprake van. Weliswaar liggen er slechts 6 holes, maar die worden professioneel beheerd en onderhouden, zodat de course niet onderdoet voor een reguliere baan elders in het land.

We ronden af met een emmertje ballen op de driving range. Eva staat vooraan, ik neem het matje erachter. Zo heb ik prachtig zicht op iemand die met een ijzer 9 de ballen steeds zo heerlijk raakt, dat menig man alle moeite heeft haar afstand met een 7 of zelfs 5 te benaderen. Gelukkig is ze niet eenzelvig, en geeft ze tips. Net als andere leermeesters wrijft ze er al snel in dat ik niet te gespannen moet slaan, maar het wat losser moet oppakken en dat dan alles wel goed zal komen. Eva heeft gelijk: sommige ballen gaan vervolgens keurig rechtuit om mooi rond de 100, 125 meter neer te ploffen. Voor een welverdiend verkoelingsmoment rijd ik naar het zwembad, met de toezegging dat we elkaar hier ooit zullen treffen voor een echte ronde.
Weer terug naar La Jenny, wat een heerlijk vooruitzicht.

Naam:  Domaine Résidentiel Naturiste La Jenny
Plaats:  Le Porge
Departement: Gironde
Regio:  Aquitaine
Website: www.lajenny.fr


Lees ook: Montalivet, bakermat van het naturisme; Euronat, een bloot dorp en Arnaoutchot, ongedwongen relaxen

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde