Naakt aan yoga doen? 4 Redenen waarom wel!

1.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Naakt yoga
NaakteYoga©Poszarobert-Pixabay.jpg

Wat is yoga en wat doet het voor je? Een aantal jaar geleden werd yoga vooral in verband gebracht met religie, tradities en moeilijke poses die eigenlijk alleen maar goed uitgevoerd konden worden door ervaren yogi. Tegenwoordig is het beeld van yoga nogal veranderd. Yoga is nu vooral populair omdat je lichaam er soepeler van wordt - zonder dat je daarvoor op je hoofd hoeft te staan - , en omdat je geest er rustiger van wordt. Zonder dat je daarvoor uren in dezelfde positie hoeft te zitten. Maar voegt yoga in je blootje iets aan deze ervaring toe?

Yoga is een bepaalde levensfilosofie, maar wordt steeds meer los gezien van religie en tradities, en daardoor ook steeds toegankelijker voor iedereen. Steeds meer mensen 'ontdekken' yoga. Het is ook makkelijk om aan yoga te doen. Er zijn honderden yogascholen, maar ook ontelbare filmpjes op Youtube waarmee je zelf thuis aan de slag kunt. En vergeet niet de vele yogaboeken die uitgebracht zijn en waar zowel beginners als gevorderen mee aan de slag kunnen. Dat zelf aan de slag gaan, of het nu in een school of thuis is, is tevens het basisprincipe van yoga: je bent zelf verantwoordelijk bent voor lichamelijk- en geestelijk welzijn. Yoga helpt je dan ook het beste in jezelf naar boven te brengen en je bewuster te worden van je innerlijke kracht.

Boek je yogavakantie bij Puur en Kuur

De voordelen van yoga

  1. Het is goed voor je lichaam. Het wordt er sterker en soepeler van en je leert je lichaam accepteren én waarderen.
  2. Je geest wordt kalmer, geconcentreerder en scherper en je krijgt inzicht in je gedrag, gewoontes en herkent de patronen die je je eigen hebt gemaakt. De ontspannen is ook nog eens goed voor je neurologische systeem omdat je meer in balans komt.
  3. Je creativiteit en intuïtie krijgen een boost doordat je letterlijk en figuurlijk ruimte creëert in lichaam en geest. Je ontstresst. Wie teveel stress heeft zal herkennen dat dit funest is voor je creativiteit, inspiratie en motivatie.

Waarom naakt aan yoga doen?

  1. Je krijgt een positiever beeld van je lichaam. Vooral vrouwen voelen zich vaak ontevreden met hun lijf: te dik, te dun, te lang, te klein en een kwabje hier of pukkel daar. En dan natuurlijk die buik, die borsten, die taille... Wie yoga doet leert zichzelf accepteren. Wie bloot yoga doet zal ook sneller het lichaam accepteren voor wat het is. Schoonheidsidealen zijn opgelegd en door yoga naakt te beoefenen ontdek je dat je je daar niet aan hoeft te confirmeren. Je bent goed zoals je bent, met alle unieke kenmerken die je hebt.
  2. Door in je blootje yoga te beoefenen krijg je volgens andere blote yogi een nog diepere staat van ontspanning van lichaam en geest en raak je meer in harmonie met de energie die door je lichaam stroomt.
  3. Wanneer het weer het toelaat en je kunt yoga naakt buiten beoefenen profiteer je ook nog eens van het zonlicht. Dit bevordert de aanmaak van vitamine D. Ook komen er endorfines vrij die je stemming verbeteren. Ook mensen met bepaalde huidaandoeningen hebben profijt bij zonlicht. De combinatie bloot en yoga is dus niet alleen prettig, maar ook heilzaam.
  4. Naakte yoga is goed voor je portemonnee. Je hoeft je immers niet te hullen in - soms prijzige - yogakleding ;-). Ook is er geen strijd wie het leukste yogapakje aanheeft: je lichaam is immers de mooiste verpakking die je hebt.

Bekijk het filmpje van Nude Yoga Girl

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde