Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Naturisme: Bloot op het strand
Lekker in je blootje op het strand©puurnaturisme

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Een niet zo reislustig jaar

De afgelopen anderhalf jaar was het door de COVID-19 pandemie, niet echt ideaal om op bijvoorbeeld een leuke Franse, Spaanse of Nederlandse camping het naturisme of bloot recreatie te ontdekken. Landen waren gesloten, sauna’s dicht. De pandemie regeerde. Koppel daaraan ook nog eens de zomer van 2021 die niet bepaald de boeken ingaat als zomers en warm, plus het feit dat mensen steeds preutser lijken te worden. Je bovenstukje uittrekken op het strand is bijna een no-go, vooral veroorzaakt door de angst dat iemand met een telefoon je stiekem fotografeert of filmt.

Zo in de nadagen van deze natte zomer van 2021 is het, in aanloop naar een hopelijk mooi najaar, goed om nog eens wat uitleg te geven over naturisme en naaktrecreatie. Het zal bekende kost zijn voor mensen die het naturisme omarmen, en wellicht een prikkel om het toch eens zelf te ervaren voor mensen die er (nog) niet bekend mee zijn.
Want zelf ervaren, dat is de enige manier om je een oordeel te geven of het iets voor je is of niet. Ik vergelijk het altijd maar met een bloemkool. Je kunt aan iemand vertellen hoe hij eruit ziet, welke gerechten je er mee kunt maken, hoe hij gekweekt wordt en wat de voordelen zijn van het eten van bloemkool. Hoe hij smaakt… dat kun je niet vertellen. Dat moet je proeven!

Het verschil tussen naturisme en nudisme

Is er verschil dan? Jazeker. De termen worden vaak door elkaar gebruikt maar er is verschil. Naturisme is, heel voorzichtig gezegd, een beetje een leefstijl. Daarbij gaat het niet om de hele dag in je blootje rond willen lopen, maar een leefstijl, waarin bloot, respect voor elkaar, de natuur en de wereld hand in hand gaan. De moderne naturist wijkt wel af met de naturist uit de jaren ’70, die er soms heel strenge leefregels op nahield. Het respect en de zorg voor de natuur en de wereld is echter gebleven.
Een nudist is iemand die het gewoon lekker vindt om zoveel mogelijk bloot te zijn. Omdat het makkelijk is, omdat je streeploos bruin wordt. Dit betekent zeker niet dat een nudist geen respect voor de medemens of de natuur heeft.
Het verschil is heel subtiel, en bijna niet in woorden te vatten.
Vaak worden naturisten en nudisten beschouwd als exhibitionist of een voyeurist.
Wel, laat ik je uit de droom helpen: een naturist loopt niet bloot om zichzelf te tonen of om seksueel te prikkelen of geprikkeld te worden. Het bloot zijn is een vorm van vrijheid voor het lichaam en de geest. Het lichaam wordt in zijn naaktheid niet gezien als lustobject, maar gewoon als een bloot lichaam. Veel naturisten/nudisten zeggen, geheel terecht, dat het dragen van een mini-bikini of zwembroek veel erotischer is om te zien dan een bloot lijf.

Naturisme/nudisme in de praktijk

Hygiëne

Een veelgemaakte vergissing door mensen die nog niet zo bekend zijn met het naturisme is dat ze hun kleren uittrekken en vervolgens in hun blote billen op een stoel of bank gaan zitten. Dat is niet de bedoeling. Je hebt altijd een handdoek/omslagdoek bij je om op te kunnen zitten of liggen.

Insecten

Of je nu bloot bent of in een zwembroek of badpak rondhuppelt… je kunt altijd gebeten worden door insecten. Zorg dan ook voor een goed middel tegen insectenbeten. Zoals je dat toch al deed. 

Zon en kou

Insmeren en nog eens insmeren is het enige middel tegen verbranding door de zon. Juist ook de delen van je lijf die normaal gesproken niet of amper met de zon in aanraking komen hebben extra insmeeraandacht nodig.
Mocht je denken dat je als naturist geen kleding aandoet als het koud is op de camping of in je huisje, dan heb je het mis. Koud is koud!
Neem dan ook voldoende kleding mee voor je naturistische vakantie. Je gaat vast wel eens ergens boodschappen doen, een dorpje of stadje bezoeken of een lekker stukje fietsen. Dat doe je niet in je adams- of evakostuum.

Koop je insectenmiddel, zonnebrandmiddel of een lekkere badhanddoek bij de {weblink Hema}Hema{/weblink}

Lichaam en geest

De meeste mensen moeten even een drempel over wanneer ze voor de eerste keer hun kleding uittrekken op de naturistencamping of het naaktstrand. Maar zoals ik al zei, als iedereen bloot is zie je dat na 5 minuten al niet eens meer. Natuurlijk heb je ogen, maar die wennen heel erg snel aan situaties.
Je geest volgt vanzelf als je merkt dan je mede naturisten/nudisten totaal geen aanstoot nemen aan hoe jij eruit ziet. Je lichaam hoeft dan ook niet te voldoen aan alle eventueel (opgelegde) schoonheidsidealen. Met of zonder haar, met of zonder vetrolletjes, een eventueel geamputeerde borst of andere littekens die aangeven dat je als mens het een en ander voor je kiezen hebt gehad. Je bent niet de enige. Accepteer wie je bent en hoe je bent en je zult nog eens verrast kunnen worden door de enorme boost voor je zelfvertrouwen.

Probeer eens een sauna

Lukt het niet om dit jaar nog eens naar een naturistenterrein, naturistencamping of naaktstrand te gaan dan is de sauna een goed alternatief om te ervaren hoe het is om in je blootje tussen andere mensen te zijn. 
Wellnessreizen boek je bij {weblink Puur en kuur}Puur en kuur{/weblink}

Deel je ervaring en tips

Wat is jouw/jullie ervaring met je eerste keer naturisme? Heb je nog tips voor mensen die het wel eens zelf willen ervaren? 

Lees ook:

 


Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde