‘Naturisme is geen seksuele uitspatting’

0.98076923076923 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Naturisten zijn gewone mensen die zich vrij willen voelen met respect voor elkaar, de natuur en de leefomgeving en die het lichaam de natuurlijkste zaak van de wereld vinden en niet iets om je voor te schamen, schrijft Johan van Knegsel, oud-bestuurslid van naturistenvereniging Solonat, in de brief van de dag in de Volkskrant.

Arnon Grunberg heeft een nudistenclub bezocht, bekent hij in zijn column van 2 augustus. Hij vond zich ‘oud genoeg’ om ‘nudist’ te worden en omschreef de orgiën van een bezochte seksclub. Maar ook al was dit bij een 'nudistendorp' (het stond er niet bij, maar het moet Cap d’Agde zijn geweest), met naturisme heeft dit niets te maken. Het begint al met zijn woordkeus voor ‘nudisten’ in plaats van ‘naturisten’. Het woord ‘nudisten’ wordt tegenwoordig vooral minachtend gebruikt. Alsof het om vieze potloodventers gaat. En met dat ‘oud genoeg’ trekt hij het naturisme in de sfeer van adult entertainment, prostitutie en dergelijke.

Dat is precies wat naturisme níét is. Naturisme is voor alle leeftijden en je hoeft er ook niet mooi voor te zijn. Naturisten zijn gewone mensen die zich vrij willen voelen met respect voor elkaar, de natuur en de leefomgeving en die het lichaam de natuurlijkste zaak van de wereld vinden en niet iets om je voor te schamen. En die zo ook recreëren, waar dat mogelijk is.

Helaas zijn er seksclubs die zich nudist clubs noemen. Maar dat is niet wat naturisme is. Door naturisme te verbinden aan losbandigheid, onzedelijkheid en seksuele uitspattingen drukt Arnon als meningsbepalende ‘autoriteit’ het naturisme ten onrechte in een negatieve hoek van vooroordelen en misverstanden waar men nou eindelijk eens uit hoopte te zijn.

Ik geef de heer Grunberg in overweging een van de ruim vijftig Nederlandse naturistenverenigingen of een niet-verenigingsgebonden naturistenterrein alhier te bezoeken om dat zelf te ervaren. Je struikelt er niet over de condooms en het is er ook nog eens schoon.

Reacties  
#1 paul audenaerde 15-08-2014 16:55
wel een beetje ondoordacht (dom) van de heer Grunberg.
Citeer
Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde