Bloot spelevaren in Kroatië

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Cruise met de Planka ©puurnaturisme
Cruise met de Planka ©puurnaturisme

Kroatië laat zich ook aangenaam ontdekken vanaf het water. Die eenvoudige conclusie trekken we na een weekje spelevaren op het motorschip Planka, waarmee we de Kvarnergolf ontdekken. Een heerlijk extraatje van onze tocht door dit noordelijke deel van de Adriatische Zee: aan boord is het bloot wanneer het kan en gekleed als het moet.

Bloot de Cariben ontdekken op de Big Nude Boat

4.375 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Genieten op het naaktstrand van Half Moon Cay ©puurnaturisme
Genieten op het naaktstrand van Half Moon Cay ©puurnaturisme

De Big Nude Boat, het cruiseschip vol vrolijk bloot, maakte eind februari een tour van liefst twee weken door de Cariben. Puur Naturisme stapte voor de tweede keer in Florida aan boord voor dit bijzondere rondje clothing optional, samen met een kleine tweeduizend bloteriken. Onze ervaringen van vijftien dagen naked fun, onder meer op basis van de FunTimes. In dit dagelijkse bulletin zetten organisator Bare Necessities en cruisemaatschappij Carnival de hoogtepunten op een rij, zowel aan boord als aan land.

Zalig El Zorro

3.1428571428571 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Naturistenterrein El Zorro ©puurnaturisme.nl
Naturistenterrein El Zorro ©puurnaturisme.nl

Als je eigenaren van naturistencampings één ding moet nageven: ze weten voor hun textielvrije ondernemingen vaak prachtige plekken te vinden. El Zorro is zo’n zalig voorbeeld. De accommodatie ligt diep weggestopt in een kom van de Sierra del Viento, tussen Puerto Lumbreras en Velez Rubio in het zuidoosten van Spanje, waar amandel- en olijfbomen en ander mediterraan groen voor een ansichtkaartwaardige uitstraling zorgen.

Naakt cruisen in de Cariben

2.4444444444444 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Half Moon Cay, Bahama's
Half Moon Cay, Bahama's

Vriendelijk wuiven de kampeerders van Jetty Park naar ons omhoog op de voorbijglijdende Carnival Sunshine. Het is een mooi gebruik, hier in Port Canaveral aan de oostkust van Florida, om cruiseschepen op deze warme manier uitgeleide te doen. Niemand aan wal zal bevroeden dat dit keer weinig alledaags publiek passeert richting naakt cruisen in de Cariben. 

El Portús, dromen aan de Costa Cálida

1.5208333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
El Portús aan de Costa Cálida ©puurnaturisme
El Portús aan de Costa Cálida ©puurnaturisme

Soms is wakker worden helemaal niet erg. Zoals vandaag, aan een verborgen baai in Spanje, waar het panorama het wint van mijn ochtendhumeur. De verse zon kleurt de bergen goudgeel, verlicht de schepen in de verte en maakt van de witte vuurtoren op de rots een markant herkenningspunt. En dat alles tegen een strakblauwe lucht. Nog iets vervelends? Ja, het ochtendbriesje is zo fris, dat je bijna iets zou aantrekken.

Vrij, vrijer, Vera Playa

1.7916666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Plezier in zwembad Vera Playa Club ©prsenatorhotels
Plezier in zwembad Vera Playa Club ©prsenatorhotels

Tientallen toeristische complexen in de kleur oogverblindend wit, ingeklemd tussen de Middellandse Zee en een tweebaansweg. De buitenwijk van Vera oogt als vele andere langs de zuidoostkust van Spanje. Maar wie er plompverloren de AL-7107 afdraait, moet rekening houden met verrassende ontmoetingen. In een deel van Vera Playa is namelijk bloot gewoon, niet alleen op het strand, maar ook op straat. En dat het hele jaar door.

Naturisme in de Algarve

1.4375 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Meer AlgarveNaturisme in de AlgarveNaturisme in Portugal is niet te vergelijken met de naturistische mogelijkheden die je bijvoorbeeld in Frankrijk hebt. Portugal kent geen grote naturistenterreinen of legio officiële naaktstranden. Maar dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn om naturistisch vakantie te vieren. Ik ontdekte dat er in de Algarve heel wat stranden en strandjes zijn waar je ongestoord in je blootje kunt zonnen. Je moet die mooie plekjes alleen even vinden. Het is een ontdekkingstocht die een naturistische vakantie in Portugal niet alleen natuurlijk, maar ook avontuurlijk maakt.

Riva Bella, juweel aan zee

1.3833333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Het mooiste van Frankrijk en ItaliëRiva Bella, juweel aan zee

Als op Corsica de zon straalt, en dat gebeurt gelukkig geregeld, heb je er op Riva Bella Thalasso & Spa Resort drie keer per dag plezier van. ’s Morgens bij het spetterend verschijnen boven zee, overdag als warme begeleider van naturistisch vakantieplezier en ’s avonds bij het spectaculair verdwijnen achter het centrale bergmassief op het eiland.

Vorstelijk bloot op de Royal Clipper

1.6290322580645 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Vijf blije opvarenden van de Royal Clipper
Vijf blije opvarenden van de Royal Clipper

Varende pretpaleizen met imposante theaters, casino’s en zwemparadijzen; drijvende vijfsterrenhotels met duizenden kamers, tientallen eetgelegenheden en evenzovele winkels. Op moderne cruiseschepen is mega het modewoord. Het kan ook heel wat minder massaal en bovendien veel majesteitelijker: vorstelijk bloot op de Royal Clipper.

Ook aanbevolen...

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde