Bloot spelevaren in Kroatië

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Zicht op Rab ©puurnaturisme
Zicht op Rab ©puurnaturisme

Kroatië laat zich ook aangenaam ontdekken vanaf het water. Die eenvoudige conclusie trekken we na een weekje spelevaren op het motorschip Planka, waarmee we de Kvarnergolf ontdekken. Een heerlijk extraatje van onze tocht door dit noordelijke deel van de Adriatische Zee: aan boord is het bloot wanneer het kan en gekleed als het moet.

De naturistische cruise, met begin en eind in Rijeka, is sowieso een bijzondere. Aan boord zijn 21 Nederlanders en Belgen, voornamelijk stellen, samengebracht op een initiatief van twee opvarenden uit Brabant. Die willen na hun ervaringen in de Cariben op de Big Nude Boat ook wel eens dichterbij huis, op het eigen continent, zo’n blote ontdekkingsreis langs eilanden maken. En dat liefst met een twintigtal vrienden en bekenden, want meer gasten kan de MS Planka in de elf hutten simpelweg niet herbergen.

Hun initiatief om een hele boot te charteren, slaat direct aan: op naturistisch recreatiepark Elsendorp, waar ze sinds enkele jaren een accommodatie hebben, weten de twee al snel medebewoners voor de cruise te interesseren. Christy-Anne Kniestedt van de naturistische reisorganisatie Internatuur doet de rest: zij benadert mensen, van wie zij denkt dat die wel in zijn voor zo’n spannende proefvaart in het najaar. En daar ben ik er één van…

En zo stapt uiteindelijk op een zonnige zaterdag in Rijeka een groep vijftigplussers aan boord, die per eigen auto, camper of vliegtuig naar de plek van afvaart is gekomen. Of het nu komt door het naturisme zelf durf ik niet te zeggen, maar de bonte mix van Elsendorpers, Big Nude Boaters en anderen is feitelijk op de kade al een eenheid. En dat zal zo blijven, op die tocht van honderden kilometers langs de kust van Kroatië. 

Plons in kraakhelder water

Zwemmen in een baai tijdens cruise met de Planka ©puurnaturisme
Zwemmen in een baai tijdens cruise met de Planka ©puurnaturisme
De vier bemanningsleden hebben de Planka nog amper in beweging gebracht of de andere opvarenden gooien hun kleren in de kooien. En daarna wordt alles in gereedheid gebracht voor een relaxte reis: op het achterdek gaan de eerste drankjes rond, op het bovendek worden zonnestoelen uitgeklapt. En zo glijden we onder het sonore gebrom van de dieselmotoren bloot over een kalme zee richting Krk. Dit ‘gouden eiland’, aldus de Kroaten, blijkt vooral groen, zeker aan de beschutte westkust. Net als de 1243 andere eilanden en eilandjes, die Kroatië volgens een officiële telling kent, is ook Krk gezegend met baaien en inhammen. In één ervan is de eerste zwempauze, waarbij een enkeling het ongekleed waagt om vanaf het bovendek het kraakheldere water in te plonzen. 

'Piratenschip' Planka is een blikvanger

Njivice, onze eerste overnachtingsplek, heeft een levendige uitstraling. De boulevard met restaurants, souvenirwinkels en ijssalons, gekoppeld aan liveoptredens van gitaristen, lokt deze zaterdagavond zowel toeristen als plaatselijke bewoners. Het kleine vissersdorp van voorheen staat hiermee feitelijk model voor al onze andere aanlegplaatsen in de komende week. Aan de kade is ‘piratenschip’ Planka trouwens een blikvanger, die volop wordt gefotografeerd..

Aankomst in de haven van Njivice ©puurnaturisme
Aankomst in de haven van Njivice ©puurnaturisme

De nacht is heerlijk koel, dankzij de airco. Het ontbijt in de salon, net als lunch en diner altijd gekleed, is om acht uur. De koffie is dun, het witbrood kan worden belegd met onder meer kaas en worst, verder er is melk of yoghurt met granen. Onderwijl vertrekken we naar Rab, verder in zuidelijke richting. Al snel varen we langs de karakteristieke kustlijn van Kroatië: met groene vegetatie bedekte heuvels en bergen, met her en der kleine stranden, waar zonaanbidders hun kano’s of rubberboten aan land hebben getrokken. Links Krk, rechts het eiland Cres. De zeldzame bebouwing bestaat uit witte huizen met oranje daken, bekend van mijn eerdere reizen in dit deel van Kroatië.

Naar de vier kerktorens van Rab

Het is een meer dan zonnige zondag, zullen we maar zeggen. De beide zwempauzes komen dan ook als een verademing. Bij de eerste staat voor sommigen de kennismaking met Stand Up Paddling centraal. Het zorgt voor hilarische momenten, zeker bij het bloot bestijgen van het vaartuig. ‘Kijk, oma is aan het suppen!’, roept iemand spontaan naar de fotograaf, en passant het bijschrift benoemend voor het plaatje naar de kleinkinderen.

In de tweede baai, met de toepasselijke naam Planka, is de zee aanzienlijk woeliger. Maar ook dit zwempartijtje is aangenaam. Al is het maar om alle emoties rond de Formule 1 in Zandvoort en de prestaties van Max Verstappen van me af te spoelen, die we op het achterdek live op laptops hebben gevolgd. Aan het eind van de middag leggen we aan in Rab, op het gelijknamige eiland. De wandeling na het smaakvolle diner is fantastisch, vooral gezien het machtige uitzicht op de vier kerktorens die in een prachtige lijn achter elkaar liggen. De oude stad biedt mooie straten met het voor Kroatië zo karakteristieke glanzend geblokte plaveisel, plus het bekende toeristenaanbod: restaurants, ateliers, bars en zo meer.

De andere ochtend, na een wiebelige nacht, blijkt dat we nog zeker een dag langer van het aanbod op Rab kunnen genieten. De wind uit het zuiden is dermate, dat de kapitein ons al vroeg helder maakt dat we vandaag in de haven blijven liggen. En dat vraagt om het maken van nieuwe plannen. Naar het dichtstbijzijnde naaktstrand, een fietstochtje naar de westpunt of een wandeling naar de heuvels in het oosten. 

Met de taxiboot naar een beroemd naaktstrand

Storm op het strand Kandalora bij Rab ©puurnaturisme
Storm op het strand Kandalora bij Rab ©puurnaturisme
De keuze valt op bloot. Via de oude stad loop ik richting Palit waar een taxiboot me naar het schiereiland Frkanj brengt, een tochtje van een vijf minuten. De prijs is 5 euro, heen en terug, het laatste steeds op het hele uur. Vanuit de aanlegplaats in een intiem gelegen inham is het nog een kwartier wandelen door de bossen naar mijn doel van de dag: het beroemde naaktstrand Kandalora. Je kunt het nauwelijks missen, want tussen de bomen hangt een blauw met wit spandoek met daarop onder meer de verwijzingen 'Spiaggi per nudisti', 'FKK-strand' en 'nudist beach'. Per slot van rekening is het naturisme internationaal: op de parkeerplaatsen zie ik auto’s met kentekens uit Polen, Kroatië, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Duitsland en Italië. De Nederlanders en Belgen zitten kennelijk ergens anders.

Op Kandolara heerst de wind, die landinwaarts blaast. Schuimbekkende golven slaan stuk op het stenen strand en de grillige rotsen. Desondanks wagen zich tientallen mensen bloot in zee, de temperatuur is nog altijd heel aangenaam. Kandalora heeft alles om een plezierige dag bloot te recreëren: een ligweide met omringende terrassen met hagen, die veel privacy bieden, een restaurant (waar kleding noodzakelijk is), een toiletgebouw, buitendouches en een betonnen boulevard met parasols, die je doen denken aan de stranden van Frans-Polynesië. De ligbedden zijn vandaag gratis te gebruiken, zegt een vrouw, aangezien de kiosk vanwege het wisselvallige weer niet bezet is.

Op Kandalora zwom de koning in z'n nakie

Na de lunch van gefrituurde inktvis, een halve liter sodawater en een koffie klaart het wonderwel op. De wind gaat liggen, de zon krijgt opnieuw de overhand en de geur van dennennaalden en het geluid van krekels zijn op Kandalora weer voer voor de zintuigen. Opvallend is deze middag vind ik het grote aantal blote intreders, getuige de witte afdrukken op borsten en billen van qua formaat soms zeer degelijke badkleding. Zouden de Britse koning Edward VIII en zijn vriendin Wallis Simpson, die in 1936 deze plek beroemd maakten door er samen bloot te zwemmen, ook zulke afscheiding hebben gehad?

Ruim voor vier uur meld ik me weer bij de aanlegplaats van de taxiboot, maar buiten een gezin dat op hilarische wijze probeert met zijn zeiljacht in de baai voor anker te gaan, is er geen vaartuig te zien. Een kwartiertje later duikt de ferrybaas gelukkig op, maar dan vanuit het bos. We gaan met zijn auto terug naar het vertrekpunt, want de golven zijn volgens hem toch wat te hoog om toeristen via het water terug te brengen. Prima, want zo zie je ook nog wat van de westkant van Rab, waar de kronkelige weg bijvoorbeeld in ons geval een daling van 12 procent maakt. 

Spontaan feest rond een partybooster

De haven van Ilovik ©puurnaturisme
De haven van Ilovik ©puurnaturisme

De volgende dag trekken we weer verder, al zorgt het oponthoud op Rab wel voor een aanpassing in ons reisschema. Het eiland Olib blijft onbereikbaar, dus moeten we er een andere keer heen voor de lokale specialiteiten wijn, olijfolie en kaas. We verlaten de kade dit keer pas kort na het middaguur. Eerder valt volgens de kapitein de overtocht naar het ‘bloemeneiland’ Ilovik namelijk niet te maken, zonder voor veel persoonlijk ongemak onder de passagiers te zorgen. 

In Ilovik lijkt het weer zich in alle uitersten te willen tonen. Tijdens het diner lopen bemanningsleden plotseling naar de kade om boven de heuvels een tornado vast te leggen, die op het oog met een smalle band hemel en aarde met elkaar verbindt. Het blijkt het sein voor meer wisselvalligheden, om het eens mild te zeggen. Dan schijnt de zon even, dan hoost het weer voor een paar minuten en staan de gangboorden van de Planka onmiddellijk blank.

De Snollebollekes en een Kroatische bariton

Het kan de pret niet drukken, want per slot van rekening is het de ‘avond van het rare haar’. Bijna iedereen verschijnt aan tafel met versieringen op en rond de schedel, variërend van zelf gevouwen scheepjes, poppruiken en fluorescerende draden tot een roze My Pony-creatie, waarvan de oren mechanisch kunnen bewegen. De Belgische drager hiervan gaat uiteindelijk met de hoofdprijs naar huis, een kleurrijk magneetje van het eiland Rab. 

Het blijkt de opmaat naar een bijzondere avond. Dankzij eigentijdse techniek worden uit de partybooster urenlang hits uit het Nederlandse, Duitse en Engelse taalgebied getoverd. Het achterdek verandert al snel in een openluchtdisco, waar de Snollebollekes links en rechts worden opgevolgd door het paradijs van Meatloaf, Du van Peter Maffay en het Mexico van de Zangeres zonder Naam. Om het dansfeest uit de Lage Landen te completeren, doet uiteindelijk ook de kapitein een stevige duit in het zakje. Hij biedt niet alleen drankjes aan, maar zingt met zijn donkere bariton ook Kroatische liederen, die je naar Nederlandse maatstaven zou kunnen linken aan Marco Bakker, Ernst Daniël Smid en Henk Poort. Als de tonen van Que Sera Sera eenmaal zijn uitgestorven, keert kort voor middernacht de rust op Ilovik terug. Al wordt die ’s nachts opnieuw verstoord, dit keer door een bulderend onweer met bliksemschichten. 

Windkracht 4 met witgekopte golven

Het wisselvallige, winderige weer blijft ons parten spelen. De golfslag op open zee doet de kapitein besluiten het vertrek op woensdag eerst een paar uur en daarna tot na de lunch van één uur uit te stellen. Lamlendigheid ligt plotseling op de loer, want Ilovik is geen Rab, de restaurants gaan pas rond het middaguur open, waardoor Skip-Bo en Rummikub plots sfeerrijke activiteiten worden.

De uiteindelijke overtocht naar het eiland Lošinj verdient een plek in mijn dagboek. Uren achtereen zwoegt en ploegt het 27 meter lange motorschip zich door het wilde water, waarbij de horizon telkens op een andere hoogte zit. De kapitein spreekt van windkracht 4, met witgekopte golven tot vier meter hoog. De meeste gasten houden zich onderweg gedeisd in stoelen en ligbedden aan dek of zoeken de rust op in de eigen hut. Bij het zien van de havenstad Mali Lošinj zijn alle ontberingen gelukkig direct voorbij. Onze rustplaats voor de nacht ligt in een bekoorlijke baai, volledig afgeschermd van de sterke wind. De aanblik is als bij veel andere havenplaatsen in Kroatië: mooie bootjes en luxe schepen, tegen een decor van huisjes, die gestapeld lijken tegen de heuvels.

kandalora_spandoek
kandalora_spandoek
njivice_hartje
njivice_hartje
haven_losinj
haven_losinj
rab_kade
rab_kade
cres_haven
cres_haven
rab_stad
Rab_straat
ilovik_huizen
haven_ilovik
rab_fiets
planka_zonsondergang
planka_uitzicht
rab_ferry
rab_naaktstrand
rab_storm
01/15 
start stop bwd fwd

Daags erop trekken we nog noordelijker, richting het ‘schapeneiland’ Cres en de gelijknamige hoofdstad. Het weer is aanzienlijk verbeterd, de zon is als vanouds weer de winnaar. Ook de wind is gaan liggen, zodat beide zwemstops zeer welkom zijn. Hilarisch is de spontane competitie om te achterhalen hoeveel mensen een supboard kan dragen. De dames komen tot zeven, alvorens ze gillend van de pret omslaan. De heren reiken daarna naar eigen zeggen tot acht. Om problemen te voorkomen, houd ik het op een gelijkspel. Als primeur waag ook ik me aan het suppen. Staan op het peddelboard lukt wonderwel snel, al blijkt bochtjes draaien nog een dingetje. Maar ach, wat deert op deze plek een blote val in zee…

De stad Cres blijkt bekoorlijk. In de haven, het dichtst langs het water, ligt een keur aan eetgelegenheden. Verder zijn er vooral ijssalons van Italiaanse snit en winkels vol lokale specialiteiten en toeristisch aanbod als waterschoenen, magneetjes, duikspullen en veel meer. Direct achter deze commerciële linie staat de kerk uit de 15de eeuw, het bekendste monument van de stad. Vanuit het gebouw klinkt plechtig gezang, ten teken van de avonddienst.

Korte tijd later is ook de afgemeerde Planka weer een podium, maar dan van een heel andere orde. Op het lichtjesfeest, waarbij de gasten opvallende gekleurde uitingen dragen tot aan kerstverlichting aan toe, worden urenlang binnen- en buitenlandse topsongs ten gehore gebracht. En dat dit keer met live gitaarbegeleiding van een van de opvarenden. Aan sommige avonden zou geen einde mogen komen.

Hang naar luxe en meer ruimte

Motorschip Planka in een baai in de Adriatische Zee ©puurnaturisme
Motorschip Planka in een baai in de Adriatische Zee ©puurnaturisme
Vrijdag, de laatste dag op zee en de dag voor ontscheping in Rijeka, is het tijd voor enkele bespiegelingen. De sfeer van ons-kent-ons is aangenaam, want die stelt niemand voor grote verrassingen en dat is wel zo prettig op een klein schip als de Planka. Iedereen laat de ander in zijn of haar waarde. De vraag is wel of dat ook zo is tijdens een reguliere cruise, om het zo maar eens te stellen, waarbij de opvarenden uit alle delen van de wereld kunnen invliegen. Een punt van aandacht blijven de maaltijden in de salon, waarbij iedereen zich moet kleden. Voor een aantal reizigers is dat echt een minpunt. Een plus is daarentegen de flexibiliteit: gedwongen door de weersomstandigheden hebben we gewoon andere plekken aangedaan dan voorzien. Ook de zwempauzes 'in het wild', waarbij iedereen zonder problemen bloot kan zijn, krijgen van de gasten hoge waarderingscijfers.  

Of deze proefvaart met een zelf gecharterd motorschip een vervolg krijgt, is nog niet zeker. De meesten zijn lovend over het initiatief en de uitvoering van deze cruise vol bloot in Kroatië, maar sommigen hikken toch wat aan tegen de drijvende accommodatie. De Planka dateert uit 1957, is weliswaar begin deze eeuw gemoderniseerd, maar heeft kleine hutten en een basic uitrusting gehouden. Voor een aantal deelnemers mag het wel wat ruimer en luxer, zo blijkt uit een rondvraag. Maar dan is een prijs van rond 1000 euro per persoon voor een all-inclusive weekje cruisen, exclusief drank aan boord en de transfer naar Rijeka, waarschijnlijk niet meer haalbaar.

Maar er is ook goed nieuws. De naturistische reis door de Kvarnergolf met de Planka is te vinden op de website van Internatuur. In dit geval als reguliere cruise, waarbij je dus maar moet afwachten met wie je een week lang langs de eilanden in de Adriatische Zee trekt. Ik ga toch snel eens kijken, per slot van rekening wil ik graag Olib nog eens zien.

Boek je vakantie naar Kroatië

Enthousiast geworden over Kroatië: boek je campingvakantie bij ACSI-reizen
Luxe kamperen bij Glampings.com
Camper huren en daarmee naar Kroatië? Dat kan bij Camptoo
Op zoek naar een blote vakantiebestemming, ook buiten Kroatië? Bekijk het brede aanbod van Internatuur!

Meer lezen over Kroatië, bijvoorbeeld over het Biokovo-Imotski Meren geologisch park.

Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde