Zonnen, maar doe het wijs...

2.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Zonnen op het naaktstrand ©puurnaturisme
Zonnen op het naaktstrand ©puurnaturisme

Nu de zomer is begonnen en de vakantie nakend is, groeit de kans aanzienlijk dat we meer en meer dagen bloot in de buitenlucht vertoeven. Op de naturistencamping, op het naaktstrand of gewoon, heerlijk op de stretcher in de eigen achtertuin. Maar let wel op hoe en wanneer je je blote lijf aan de zon blootstelt!

Uit het Nationale Zonrapport 2021 blijkt dat de helft van de Nederlanders - met of zonder badkleding - weleens zont tussen 12.00 en 15.00 uur, tegen het advies van het RIVM in. Eveneens vijftig procent van de Nederlanders weet niet, zo leert de studie, dat bruin worden in de zon schadelijk is. Ten slotte weet een derde van de Nederlandse bevolking niet dat huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in ons land is.

De risico’s van uv-straling worden door het RIVM sinds dit jaar nog hoger opgenomen. Het rijksinstituut heeft het advies op het gebied van zon-bescherming dit jaar verzwaard. Het advies ‘Draag uv-werende kleding’ is door het RIVM toegevoegd aan de al bestaande voorschriften om verbranding in de zon tegen te gaan. Die adviezen bestaan uit ‘insmeren met minstens factor dertig’ en ‘uit de zon blijven tussen 12.00 en 15.00 uur.

De door het RIVM geadviseerde uv-werende kleding houdt 98 procent van de schadelijke UVA en UVB straling tegen. ,,Bescherming is hard nodig, want de zon kan een sluipmoordenaar zijn”, zegt Jan Willem van der Sterre van UV-Fashions, opdrachtgever van het ‘Nationale Zonrapport 2021’. Sinds het advies van het RIVM is de verkoop van zonwerende uv-kleding met veertig procent toegenomen, laat hij weten.

In het onderzoek onder een representatieve groep van 1038 Nederlanders is een aantal feiten over de zon voorgelegd. De meest opvallende conclusies zijn:

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort

  • Eén op de drie Nederlanders weet niet dat huidkanker de meest voorkomende kankersoort is. Deze kennis onder Nederlanders neemt nauwelijks toe: vorig jaar gaf 34,4 procent aan dit niet te weten, nu 33,9 procent.

Wolken laten uv-straling door

  • Eén op de drie Nederlanders beseft dat wolken vijftig procent van de uv-straling doorlaten. De kennis is volgens het onderzoek opvallend genoeg niet toegenomen. In 2021 zegt 35,5 procent van de ondervraagden dit te weten, in 2021 was dat 36,3 procent.

Bruin worden van de zon door de huid is schadelijk

  • Slechts de helft van de Nederlanders blijkt te weten dat bruin worden van de huid door de zon schadelijk is. Ook deze kennis onder Nederlanders neemt nauwelijks toe: vorig jaar gaf 48 procent aan dit te weten, nu 52 procent.
Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde