Gemeente mag naaktrecreatie niet verbieden
Naaktrecreatie is in Nederland toegestaan op aangewezen locaties én plekken die hiervoor geschikt zijn. Als handhaving en naaktrecreant van mening verschillen over de geschiktheid van een plek, dan is het aan de rechter zich hierover uit te spreken, oordeelde de rechtbank in Utrecht deze week. Een gemeente mag naaktrecreatie niet verbieden.
De bestuursrechter sprak zich uit in een zaak die NFN Open & Bloot, belangenbehartiger voor naaktrecreatie in ons land, had aangespannen tegen de gemeente Zeewolde. In 2020 wees de gemeente Zeewolde het Laaksestrand aan als de enige geschikte plek voor naaktrecreatie. Dit gemeentebesluit is echter in strijd met de wetgeving op naaktrecreatie.
Naaktrecreant moet zelf kunnen kiezen
Op het Laaksestrand wordt al decennialang bloot gerecreëerd. Door het aanwijzen van dit strand als de enige geschikte plek voor naaktrecreatie maakte de gemeenteraad de rest van de gemeente per definitie ongeschikt voor naaktrecreatie. Dat is in strijd met artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht. Hierin staat dat gemeenteraden locaties als geschikt voor naaktrecreatie kunnen aanwijzen, maar dat naaktrecreatie ook is toegestaan op andere geschikte plekken. Zeewolde negeerde dus de wettelijke mogelijkheid van naaktrecreanten om zelf een geschikte plek uit te kiezen.
Het raadsbesluit van Zeewolde is volgens de rechtbank onrechtmatig en de gemeenteraad is hiermee zijn bevoegdheid te buiten gegaan. De rechtbank heeft bepaald dat het besluit als volgt had moeten luiden: het Laaksestrand aan te wijzen als plaats in de gemeente Zeewolde die geschikt is voor ongeklede recreatie. Dus niet als enige plaats.
'Uitspraak biedt duidelijkheid'
Door deze uitspraak is het volgens NFN Open & Bloot ‘voor iedereen (weer eens) duidelijk dat je bloot mag recreëren op plekken die de gemeenteraad heeft aangewezen (en dat willen de meeste naaktrecreanten) én op plekken die hiervoor geschikt zijn’. ,,Dit is vooral van belang voor plaatsen waar géén officieel aangewezen naaktstrand is en voor rustige plekken waar mensen bloot recreëren. Dit laatste gebeurt ook in de groene buitengebieden van Zeewolde. Wanneer handhaving en naaktrecreant van mening verschillen over de geschiktheid van een plek, dan is het aan de rechter om zich hierover uit te spreken. Dat is dus niet aan een gemeenteraad.”
Al in december 2020 besloot Zeewolde om naaktrecreatie te verbieden in de hele gemeente behalve op het Laaksestrand. NFN had vooraf schriftelijk bezwaar ingediend bij de gemeente en directeur-bestuurder Christine Kouman greep de gelegenheid aan om in te spreken tijdens de betreffende raadsvergadering. Na de besluitvorming diende NFN een bezwaar in bij de geschillencommissie van de gemeente. Deze oordeelde dat het bezwaar van NFN niet gegrond was. De weg naar de bestuursrechter was de logische volgende stap om de belangen van naaktrecreanten te verdedigen.
Zeewolde kan binnen zes weken hoger beroep aantekenen bij de Raad van State als zij het niet eens is met het besluit van de bestuursrechter.