Bloot op vakantie, maar niet in Vassaliki

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Bloot: naaktstrand Spanje
Lezen op het naaktstrand ©puurnaturisme.nl

Een blote zomervakantie blijkt dit jaar in grote delen van Europa toch mogelijk. België, Duitsland, Italië, Frankrijk, Kroatië, Luxemburg. Oostenrijk, Portugal en Tsjechië zijn inmiddels weer open voor toeristen, dus ook voor naakrecreanten. Op 21 juni volgt Spanje (inclusief de Canarische Eilanden) en vanaf 1 juli ook Griekenland.

Uit dat laatste land is er echter ook vervelend nieuws voor mensen die graag bloot recreëren. Vassaliki Naturist Club op Kefalonia blijft dit seizoen dicht. De Britse eigenaren Mark en Samantha Taylor hebben hiertoe besloten kort nadat een grote luchtvaartmaatschappij uit het Verenigd Koninkrijk alle vluchten voor juli annuleerde en zowel de Noorse als Deense regering aankondigde reizen tot eind augustus te verbieden.

,,Onze bezettingsgraad is inmiddels gedaald tot onder een niveau om opening te rechtvaardigen. Bovendien is de grootste zorg van klanten dat hun reisverzekering geen dekking biedt voor enige verstoring van hun vakantie als gevolg van Covid-19”, aldus de eigenaren van de eerste naturisten-accommodatie op dit Ionische Eiland. Zij hebben inmiddels alle gasten, die een boeking voor dit seizoen hadden gedaan, persoonlijk benaderd. ,,Velen hebben al voor 2021 geboekt, voor eenzelfde prijs als voor dit jaar”, weten Mark en Samantha te melden.

Hotel Vritomartis wel open

Van het grootste Griekse eiland komt wel goed nieuws. Hotel Vritomartis op Kreta opent 15 juli weer de deuren. In de afgelopen weken is er, net als trouwens op alle andere naturistenbestemmingen in Europa, hard gewerkt om bezoekers coronaproof te kunnen ontvangen. Zo kent de accommodatie in Chora Sfakion een uitgebreid protocol, waarin vooral aandacht is voor zaken als hygiëne en social distancing.

Zo worden de hotelfaciliteiten, transitzones en openbare ruimtes geregeld gedesinfecteerd. Elke zonnebank en loungestoel bij het zwembad wordt na gebruik schoongemaakt. Sauna en jacuzzi blijven overigens dit seizoen dicht. Bars en restaurants zijn zodanig ingericht dat gasten met voldoende onderlinge afstand kunnen eten en drinken. Het traditionele avondprogramma van Vritomartis is er ook dit jaar, al wordt gasten gevraagd nu niet te dansen.

Waar kun je heen? Wat zijn de reisadviezen van de overheid?

Kamperen blijft in trek, maar zonder mondkapje

Steeds meer kampeerders zijn positief over het kamperen. Die conclusie trekt campingspecialist ACSI in een vervolgonderzoek naar kampeerplannen. Slechts 6 procent van de bijna 10.000 ondervraagde Europese kampeerders geeft aan niet meer op kampeervakantie te willen. De overgrote meerderheid wil dus wel gaan kamperen, aldus ACSI, maar vindt wel dat campings maatregelen moeten treffen. Tachtig procent van de ondervraagden vindt dat de camping in coronatijd vaker schoon moet maken. Daarnaast vindt 71 procent dat de camping moet zorgen voor voldoende afstand tussen kampeerplaatsen.

Liefst 95 procent van de telefonisch bevraagde kampeerders geeft aan het sluiten van de sanitaire voorzieningen niet als een gepaste oplossing te zien. Ook het verplicht dragen van mondkapjes kan op weinig enthousiasme rekenen. Vooral Nederlandse kampeerders zijn absoluut geen fan van mondkapjes. Van de ongeveer 3500 Nederlandse participanten geeft maar 1 procent aan dat mondkapjes voor kampeerders verplicht moeten zijn, 4 procent vindt dat mondkapjes voor het personeel verplicht moeten zijn en 3 procent vindt dat mondkapjes voor zowel personeel als kampeerders verplicht moeten zijn. Die uitkomst staat in groot contrast met de 41 procent van de meer dan 1400 ondervraagde Duitse kampeerders, die mondkapjes voor personeel en kampeerders wel als een verplichting zien.

Lees meer over kamperen zonder mondkapje

Las Grullas alleen in september te bezoeken

Ander kampeernieuws komt uit het warme Spanje. Lisette en Johan van Zunderd hebben besloten hun naturistencamping Las Grullas in de Extremadura uitsluitend in september te openen voor binnen- en buitenlands bezoek. Normaliter is de camping van 2,6 hectare met dertig kampeerplaatsen al vanaf 1 april open, maar corona heeft alle plannen in de war geschopt. ,,Er zijn momenteel zoveel regels, het is bijna niet normaal”, constateert Lisette van Zunderd. ,,Vandaar dat we hebben besloten om de zomermaanden dicht te blijven, dan is het hier trouwens met 45 graden voor velen toch al te heet…”

,,Maar”, vervolgt ze, ,,het voelde ook een beetje kaal om helemaal niet open te gaan. We vinden het gewoon leuk om mensen te zien, onder wie veel vaste gasten, en dus hebben we besloten om een maandje open te gaan. En wellicht plakken we er nog wat weken achteraan, wie weet. Maar qua omzet is het een verloren jaar.”

Buitenlandse toerist kan deze zomer toch naar Frankrijk

Oostenrijk loopt warm voor vakantiegangers

Nederlander kan naar Kroatië, met boekingsbewijs

Wel naar Griekenland, maar coronatest verplicht

Zomervakantie naar Spanje toch mogelijk!

Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde