Steeds meer schaamte over lichaam

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Zwembad
Zwembad
Het naakte lichaam blijkt een bron van schaamte voor Nederlandse vrouwen. Ze voelen zich te dik, bleek en zijn ontevreden. Vooral de buik is een punt van schaamte, zegt 47 procent van de ondervraagden in het Blootonderzoek 2014, gepubliceerd in het tijdschrift gezondNU.

 

De Nederlandse vrouw voelt zich helemaal niet 'zo mooi als je bent'.  Als ze naakt voor de spiegel staat, voelt ze zich ontevreden en schaamt zij zich voor haar lichaam. Van alle ondervraagde vrouwen voelt zo'n 40 procent zich te dik. Een op de zes voelt zich minderwaardig in vergelijking met anderen.  

Pijnpunten

  • 47 procent: de buik
  • 31 procent: vetrolletjes 
  • 19 procent: benen
  • 12 procent: heupen

Slechts 2 op de 10 vrouwen zegt zich nergens voor te schamen. Niet meer dan 11 procent van de vrouwen voelt zich zelfverzekerd over haar naakte lichaam.

Door schaamte liever niet naar de sauna

Dit leidde tot de vraag: belemmert schaamte vrouwen van een bezoekje aan de sauna? Uit een tweede enquête, uitgevoerd samen met wellnessresort de Veluwse Bron bleek dat door schaamte voor haar lichaam veel vrouwen inderdaad een dagje sauna aan zich voorbij laten gaan. “Ik ga niet naar de sauna omdat ik niet naakt durft te zijn”, zegt een kwart van de mensen.

De Veluwse Bron herkent dit gedrag. Woordvoerder Gert van der Steen: “Wij ontvangen veel gasten die vanwege de uitgestrektheid van dit complex hun eerste sauna-ervaring bij ons opdoen. Met rode wangen staan die mensen bij de incheck bij de receptie. Maar aan het einde van de dag zijn ze enthousiast en is de schaamte verdwenen omdat ze vastgesteld hebben dat het perfecte naakte lichaam niet bestaat en dat bloot niet opvalt door de badjassen waarin men rondloopt”. Een dagje sauna lijkt dan ook bij uitstek de manier van een minderwaardigheidsgevoel af te komen.

Ons zelfbeeld wordt steeds slechter

Ook in 2011 deed gezondNU dit onderzoek. In vergelijking met 2014 blijkt dat ons naakte zelfbeeld anno 2014 slechter is geworden. Het aantal vrouwen dat zichzelf te dik vindt is met 5 procent gestegen. En het aantal vrouwen dat zich zelfverzekerd voelt over haar naakte lichaam is van 25 naar 13 procent fors gedaald.

Ben jij het er mee eens dat er steeds meer schaamte is voor het eigen lijf?

Reacties  
#1 Marius 28-09-2015 10:13
Rare vraag. Nee natuurlijk!
We gaan weer terug naar de puriteinse periode.
Misschien is dat de invloed van andere culturen die ons leven steeds meer binnensluipt?
Echt raar dat 80% van de vrouwen zich voor hun lichaam schaamt. Daarom zie ik dus overwegens mannen op naaktrecreaties!
Ik snapook wel waarom... als je vrouwelijk bloot ziet in de media, is dat overwegend van jonge gefotoshopte fotomodellen en andere beroemdheden en rolmodellen.
Citeer
#2 haan 31-01-2017 10:53
natuurlijk is het niet goed dat mensen zich schamen.
ik vind wel dat men er voor dient te waken. het enige wat echt van jou is is je eigen lichaam. daar mogen we best zuinig op zijn en goed voor zorgen. je krijgt geen tweede lichaam. Dus mijn credo: houdt lichaam gezond. eet goed, beweeg genoeg. dat houdt ook je geest gezond en dan zal de schaamte vanzelf verdwijnen.
Citeer
Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde