Recreatiegebied Vught verbiedt blote borsten

1.7058823529412 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
blootzwemmen.JPG

Zonaanbidster Marieke van der Kruijs uit Vught gaat al jaren topless zonnen en zwemmen. Vorige week kwam ze hierdoor echter in de problemen bij strandbad de IJzeren Man: het blijkt daar ineens verboden te zijn om zonder bikinitopje te recreëren omdat dit gezien wordt als naaktrecreatie. Internet ontplofte door dit bericht.

Het AD meldt dat topless zonnen wel oogluikend zou worden toegestaan als mevrouw ergens alleen achter in een hoekje ging liggen. Van der Kruijs is verontwaardigd en zegt tegen de krant: “Er staat dat naaktrecreatie verboden is maar ik ben toch niet naakt? Ik heb een broekje aan. Wat is dit voor puriteins gedoe? Als ik iets te drinken haal of naar het speeltuintje ga, trek ik vanzelfsprekend een hemdje of jurkje aan. Met het verbieden van topless zonnen, gaan we een stuk terug in de tijd."

Wordt Nederland preutser?

En over terug in de tijd: in de jaren 70 en 80 was topless zonnen heel normaal en was er bijna geen vrouw die met een bikinitopje aan in de zon lag. Tegenwoordig is het echter bijna een uitzondering als het bikinitopje wordt uitgetrokken. Marieke van der Kruijs is een van de weinigen die het nog steeds doet en maakt zich niet druk over camera’s en social media, wat een argument was van De IJzeren Man.
Gemeenten mogen zelf bepalen of, en waar er naakt gerecreëerd mag worden. Vught heeft geen locaties hiervoor aangewezen, maar de vraag is ook: wat is naakt? Formeel gezien is zonder topje naakt, aldus een door het AD geraadpleegde woordvoerder van de gemeente Den Bosch dat een deel van het Engelermeer als naaktzone heeft aangewezen. “Maar in Nederland is het geaccepteerd om topless te zonnen, dus mag dat ook op een niet als naaktrecreatie aangewezen plek.” De IJzeren Man is erfpachter van de grond en heeft eigen regels opgesteld over wat wel of geen naaktrecreatie is. Toch heeft de berichtgeving in het AD voor enige nuance gezorgd: “Topless zonnen is niet verboden. Laten we het een grijs gebied noemen", aldus Karlijn van de Ven van communicatie. ,,Je zit toch in een omgeving met kinderen. We handhaven het niet maar stimuleren het ook niet."
Een omgeving met kinderen. Is dat een reden om topless te verbieden? Waardoor trekken vrouwen tegenwoordig hun bikinitopje niet meer uit? Is dat vanwege de sociale media? Het feit dat naakt met seks wordt geassocieerd en borsten gezien worden als erogene zones? Kunnen we spreken van een verpreutsing? Want ook naakt douchen is bij sportverenigingen blijkbaar uit den boze.

We zijn benieuwd naar jullie mening.

Reacties  

 
#1 Jerom 30-07-2018 11:25
Inderdaad zijn we aan het verpreutsen. Douchen in een onderbroek vind ik niet normaal, maar gebeurd steeds vaker.
Citeer
 
 
#2 Mark den Houting 30-07-2018 11:27
Ook wij merken dat er een verpreutsing gaande is. Met name de vrouwen lopen steeds minder bloot Het gaat niet alleen om het bikini topje maar er worden ook steeds meer pareos en jurkjes gedragen.
Citeer
 
 
#3 Bernard Keuter 30-07-2018 13:22
Vooral door de negatieve berichten in de media, durven de mensen zich niet meer te uiten. In allerlei opzichten, moeten de goeden het ontgelden tegenover de slechten. Erg jammer dat het zo gaat.
Citeer
 
 
#4 Harrie Vangangelt 30-07-2018 17:26
'Je zit toch een gebied met kinderen'. Echt waar. Ooit een baby van een moederborst zien schrikken of een puber als pa onder de douche staat. Borsten worden bedekt omdat ze erotisch zouden zijn (nogal minachtend naar de rest van het uiterlijk van de vrouw overigens), maar ze zijn erotisch omdat we ze bedekken.
Citeer
 
 
#5 Koen Starre 31-07-2018 20:53
"Gemeenten mogen zelf bepalen of, en waar er naakt gerecreëerd mag worden."
Hardnekkige onzin. Over het Deltse Hout is dat zeer uitgebreid voor de rechter uitgevochten. Niemand behalve de rechter kan het niverbieden, en gemeenteraden mogen als enige een plaats aanwijzen.
Citeer
 
 
#6 Kees 02-08-2018 11:30
Wie heeft nou ooit verzonnen dat vrouwentepels erotisch zijn en van mnannen niet. Wat is nou het verschil. Alleen van vrouwen zijn ze groter. Zijn er nu ineens geen gelijke rechten voor mannen vrouwen. Bovendien is topless niet naakt dus kun je er geen boete voor krijgen, lijkt me.
Citeer
 
 
#7 H. 09-08-2018 22:30
Ik doe het rustig uit. Vind het gewoon niet lekker met bikini aan zee
Citeer
 
 
#8 Willem Van den Panhuysen 03-09-2018 21:44
Mensen (vrouwen en mannen) zouden volgende vraag aan overheden moeten voorleggen: is het menselijk lichaam eigendom van de overheden? Hebben vrouwen en mannen beschikkingsrec ht over hun eigen lichaam? Moeten zij vergunning aanvragen wanneer zij zich geheel en al willen kleden met lucht? En waarom wordt de vrouw tegenover de man gediscrimineerd als het over hun borsten gaat?
Citeer
 
Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

‘Naturisme is geen seksuele uitspatting’

Naturisten zijn gewone mensen die zich vrij willen voelen met respect voor elkaar, de natuur en de leefomgeving en die het lichaam de natuurlijkste zaak van de wereld vinden en niet iets om je voor te schamen, schrijft Johan van Knegsel, oud-bestuurslid van naturistenvereniging Solonat, in de brief van de dag in de Volkskrant.

Lees meer

Language

nlenfrde