Vaderdag, voetbaldag, toplessdag

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Nationale Toplessdag©BlootGewoon
Nationale Toplessdag©BlootGewoon

Zondag 20 juni, een dag voor het begin van de echte zomer, is er voor menigeen het nodige te beleven. Voor vaders vanwege Vaderdag, voor voetballiefhebbers die tijdens het EK Italië-Wales en Zwitserland-Turkije krijgen voorgeschoteld en niet te vergeten voor vrouwen, die voor de vierde keer op rij hun Nationale Toplessdag vieren.

Laten we in dit kader vooral even stilstaan bij het laatste evenement. ,,De dag dat we stilstaan bij de gedachte dat je je vrij mag voelen om te kiezen wat je zelf wilt. Zonnen zonder topje, zonder bikini of juist in dat mooie badpak: belangrijk is dat je zélf die keuze maakt en ook niet oordeelt over andermans keuzes”, aldus BlootGewoon!, een merk van NFN Open & Bloot, de belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland.

Toegestaan op elk openbaar strand 

Volgens de organisator van de Toplessdag weten veel mensen niet dat topless zonnen gewoon mag op elk openbaar strand in Nederland. ,,Toch zien we maar weinig blote borsten op het strand. Terwijl veel vrouwen het wel veel fijner vinden om zonder knellend topje te zonnen. Op de Nationale Toplessdag staan we dit jaar vooral stil bij de toenemende seksualisering van vrouwenlichamen en het keihard oordelen over je eigen en elkaars lichaam”, aldus BlootGewoon! Zo komen volgens deze organisatie geregeld, onder meer op sociale media, vragen langs als ‘zijn mijn borsten wel mooi genoeg om ze open en bloot te tonen?’ of ‘ben ik niet te oud?’. ,,Niet nodig en heel jammer. Want elke lichaam mag er zijn. Niemand is perfect en je mag zelf weten of je topless wil zonnen of niet.”

Toplessvriendelijke stranden in Nederland

BlootGewoon! heeft vrouwen gevraagd op welke stranden ze graag topless zonnen en waar je niet het gevoel hebt dat je de enige bent. Dat is belangrijk, aldus Christine Kouman van BlootGewoon!: ,,Als we met een aantal vrouwen topless gaan zonnen, zien we altijd om ons heen meer topjes uit gaan. Het gaat makkelijker als je met meer bent, blijkbaar hebben vrouwen behoefte om niet een van de weinigen te zijn.’’

De stranden die zijn uitgeroepen tot ‘toplessvriendelijk’ langs de Noordzeekust zijn: Groede, Vrouwenpolder, Bergen aan Zee, Hoek van Holland, Kijkduin, Zandvoort, Heemskerk, St. Maartenszee, Wassenaar en Terschelling. In het binnenland: Engelermeer, Maarsseveense Plassen, Rhederlaag, Strand Horst, Delftse Hout, Rutbeek en Kropswolde.

'Iedere zomerse dag is een toplessdag!'

,,We noemen deze stranden ‘Zonnen zonder topje-stranden’ en we gaan deze via onze media promoten, zodat vrouwen die graag topless willen hopelijk hier met een vrij gevoel zullen gaan zonnen. Want iedere zonnige zomerse dag is een toplessdag!”, aldus Kouman. De toplessdag is niet bedoeld iedereen ‘uit de topjes’ te krijgen”, benadrukt ze. ,,Het gaat er vooral om dat vrouwen zonder oordeel van anderen en zichzelf, in alle vrijheid mogen zonnen zoals ze dat zelf willen. Respect voor elkaars keuzes staat voorop.”

Onderdeel van de Nationale Toplessdag is de Facebookgroep ‘Zonnen zonder topje’, exclusief voor vrouwen. Inmiddels delen in deze besloten groep bijna 450 vrouwen hun ervaringen, geven ze tips en helpen ze elkaar bij twijfels en onzekerheden en het maken van eigen keuzes. Ook maken ze afspraken om samen naar een strand te gaan om met een groepje topless te gaan zonnen.

Zijn we preutser geworden of komt dat door sociale media?

Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde